Summer camp

Kurzy programování dětem

Výzkumy ukazují, že děti jsou zručnější v používání mobilů, počítačů a tabletů než jejich rodiče. Problémem je, že u nich tráví až příliš času jako pasivní uživatelé.
S řešením, jak dětem ukázat, že využívání počítačů aktivním způsobem může podpořit jejich kreativitu, mohou si propojit své znalosti nabyté z předmětů jako matematika, fyzika nebo geometrie přišla mimo jiné i společnost CODE Rebels.

CODE Rebels nabízí edukační kurzy v oblasti informační technologie. Na trhu působí pátým rokem a zaměřuje se na vzdělávání dětí od 6 do 16 roků.

Co bylo motivem vzniku CODE Rebels?
Michaela Wady (zakladatelka): V oblasti IT se pohybuji přes 20 let. Mimo jiné jsem máma od třech dětí. Před 5 lety se děti více začaly zajímat o chytré telefony a objevily sílu platforem jako YouTube a další. Veškerá jejich aktivita byla omezená pouze na shlížení nabízeného obsahu. K tomuto všemu přecházel můj nejstarší syn na druhý stupeň základní školy a důležitost předmětu informatika byla z mého pohledu velice podceněna. Ve stejné době jsem se dostala ke grafickému programovacímu jazyku Scratch a řekla jsem si, že bych chtěla tento jazyk z MIT učit děti a ukázat jim, že čas trávený na počítači může zároveň podpořit jejich tvořivost a mohou si naprogramovat své vlastní hry.

Jaké kurzy nabízíte?
MW: Pro děti od 6 let nabízíme kurz Malý programátor Junior. Výuka je interaktivní a povídací. Kurz má v online prostředí 40 minut. Děti učíme, z čeho se skládá počítač, co je to operační systém, kdo je a co dělá programátor a hacker. Předáváme dětem základy grafického jazyka Scratch, ve kterém začínají programovat.

Navazujícím kurzem je Programování her ve Scratchi. Tento kurz je pro děti od 8 let a jedna lekce má již 60 mint. Děti se učí ve Scratchi, jak komunikovat s počítačem a zadávat mu příkazy tak, aby dělal to, co po něm chceme. V kurzu si programujeme vlastní animace a hry.
Dále nabízíme kurz 3D modelování. Kurz je určen pro starší děti od 11 let. TinkerCAD je program, se kterým modelujeme předměty v 3D prostoru. Doména 3D modelování je aplikována do široké škály oblastí od medicíny před kreativní odvětví. Znalost 3D modelování je pro budoucí vzdělávání dětí proto velké plus.

Pro starší děti od 12 let nabízíme kurzy v délce 90 minut, Programování her v Pythonu anebo Vývoj webových aplikací, kde se děti naučí moderní programovací jazyky, které mají široké využití napříč mnoha odvětvími. Python je programovací jazyk vhodný pro začátečníky. Využívá se pro práci s velkým množstvím dat a stojí v pozadí například AI technologií. JavaScript se zase využívá u tvorby webových stránek a aplikací.

Proč kurzy programování ?
MW: Snažíme se o svržení mýtů o technologiích či ajťácích. Každé dítě se může naučit, jak s technologiemi pracovat. Naše kurzy nejsou pouze o programování. Někoho může víc bavit kreativní jiné analytická část. Děti na kurzech zasvětíme do všeho včetně kybernetické bezpečnosti, kterou považujeme za důležitou. Učíme je trávit čas efektivně, aby se někam posunuly. Našim cílem je, aby nebyly otroky technologií, ale aby se je naučily využívat ve svůj prospěch.

Navigace digitálním hřištěm: Odhalování dopadu technologie na chování dětí”

Ahojte, rodiče se zájmem o technologie a všichni zvědaví! Dnes se ponoříme do fascinujícího světa toho, jak technologie formuje chování našich malých miláčků. Od kouzelného světa videoher po stále se rozvíjející přítomnost chytrých telefonů, vliv je nezpochybnitelný. Takže si vezměte šálek kávy, pohodlně se usaďte a společně se vydáme na tuto cestu.

Přečíst článek »